چرا همکاری ایران و روسیه در استفاده از موتور جستجوی یاندکس به نتیجه نرسید
آبانماه ۱۳۹۴ نیکلای نیکیفوروف، وزیر ارتباطات روسیه، به تهران آمد و طی جلساتی با همتای ایرانی خود اعلام کرد قرار است دفاتر شرکت یاندکس، موتور جستجوی روسی، در ایران تأسیس شود. تنها یک روز بعد، شرکت یاندکس با انتشار خبری رسما گشایش دفتر در تهران را تکذیب کرد. حال محمدجواد آذری جهرمی جزئیات بیشتر این موضوع را منتشر کرده است. یاندکس یک شرکت اینترنتی است که بزرگترین موتور جستجوی روسیه را با سهم ۶۰ درصدی از بازار این کشور در اختیار دارد.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در کانال تلگرامی خود نوشت:
در آبانماه ۱۳۹۴، آقای نیکلای نیکیفوروف، وزیر ارتباطات وقت روسیه، به ایران سفر کرد و ملاقاتهایی با آقای دکتر واعظی داشتند.
پس از پایان ملاقاتها، دو طرف در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک حضور یافتند و آقای دکتر واعظی از موافقت ایران و روسیه برای ایجاد دفتر موتور جستجوی یاندکس در ایران و گسترش فعالیت تجاری ایران با یاندکس در جهت رفع انحصار شرکتهای آمریکایی سخن گفتند.
آنچه دکتر واعظی گفتند، دقیقا محور مذاکرات و توافقات جلسه بوده است.
یک روز پس از انتشار این خبر، با وجود حضور وزیر روس در ایران، شرکت یاندکس روسیه در بیانیهای هرگونه عزم برای افتتاح دفتر خود در ایران را تکذیب کرد.
مقالهی مرتبط:
به گفته آذری جهرمی، به نظر میرسید بخشی از سرمایهگذاری یاندکس مانند تنسنت چین که پیامرسان ویچت را توسعه داده است، توسط بازار سرمایه آمریکا تأمین میشود. وزیر ارتباطات روز گذشته با انتشار مطلب دیگری در کانال خود، از بیعلاقگی چین برای تأسیس دفتر ویچت در ایران به دلیل داشتن سرمایهگذار آمریکایی و موانع ایجادشده توسط تحریمها و مشکلات اقتصادی ایران سخن گفت.
در ماه اخیر طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» در دستور کار مجلس قرار گرفته است و به نظر میرسد دلیل انتشار این جزئیات از سوی وزیر ارتباطات، مشکلات موجود در طرح مجلس برای ساماندهی فعالیت پلتفرمهای خارجی در ایران باشد. در طرح مجلس، نمایندگان خواستار قانونمند شدن فعالیت پلتفرمهای خارجی در کشور شدهاند؛ بدان معنی که این شرکتها باید طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران در کشور فعالیت کنند و حتی در این شرایط هم نمیتوانند خدمات مالی روی پلتفرم خود ارائه کنند.