وزیر ارتباطات: به جای VDSL، اینترنت خانگی ۵G ارائه میکنیم
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در گروه تلگرامی خود، به سؤالات مردم در مورد وضعیت توسعه VDSL و ۵G پاسخ داد. محمدجواد آذری جهرمی با اشاره به اینکه منابع مالی واگذاری ۵ میلیون پورت VDSL برای امسال تأمین نشد، اعلام کرد که برای جبران این موضوع بهزودی اینترنت خانگی ۵G راهاندازی میشود.
مقالهی مرتبط:
پیش از این، رئیس سازمان تنظیم مقررات به زومیت گفته بود مصوبه ۲۶۰ یا بیتاستریم، به منظور به اشتراک گذاشتن زیرساختهای فیبر نوری در بخش دسترسی شرکت مخابرات ایران با شرکتهای ارائهدهندهی خدمات اینترنت ثابت (FCP و Servco) تصویب شد. به گفتهی حسین فلاح جوشقانی، تبدیل ۵ میلیون پورت VDSL نیاز به دست کم ۷ تا ۸ هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری دارد. مطابق مصوبه بیتاستریم، ۷۰۰ هزار پورت مخابرات در اختیار دیگر شرکتها قرار میگیرد و عملیات آن در تهران آغاز شده است. های وب، آسیاتک، شاتل، صبانت و فناپ برنامه دارند که ظرفیتهای VDSL را در شهرهای دیگر تا شهریور سال آینده ایجاد کنند.
حال که به گفتهی آذری جهرمی، مخابرات مصوبهی بیتاستریم را اجرا نکرد، وزارت ارتباطات به جای VDSL، تمرکز خود را بر توسعهی اینترنت خانگی ۵G و FWA (اینترنت بیسیم ثابت) گذاشته است. وزیر ارتباطات گفت:
توسعه VDSL لست مایل است که سیم مسی است؛ یعنی نقطهی نهایی ارتباط از کابینت مخابرات تا منزل در انحصار مخابرات است و این یکی از اشتباهات خصوصیسازی است. برنامه داشتیم که تا پایان امسال ۵ میلیون پورت VDSL در شهرهای قم، تهران و ۸ شهر دیگر واگذار کنیم که مخابرات ایران نتوانست منابع مالی این کار را تأمین کند و از طرفی هم با شرکتهای بخش خصوصی با وجود قراردادی که بسته بود همکاری نکرد. نتیجه آن شده که حالا در حد ۱ میلیون پورت VDSL نصبشده داریم و نتوانستیم به برنامهمان دراین زمینه برسیم.
به گفتهی جهرمی، راهکار جایگزین وزارتخانه در این خصوص، تمرکز روی ۵G به جای VDSL بوده است و بر این اساس، اینترنت خانگی ۵G بهزودی راهاندازی میشود. وزیر خبر داد اولین شرکتی که این کار را انجام میدهد، مبیننت است. مبیننت روز دوشنبه از اولین مجموعهی کاری خود در زمینهی ۵G خانگی در تهران رونمایی میکند و سال آینده بهتدریج نقاط بیشتری را پوشش میدهد.
البته به گفتهی آذری جهرمی، مذاکرات با مخابرات هم ادامه دارد و با تأمین سرمایهی لازم و کوتاه آمدن از لجبازی مخابرات با بخش خصوصی، توسعهی VDSL سرعت میگیرد.
جهرمی: در دنیا، به ازای ۱۰۰ درصد رشد ترافیک، قیمت اینترنت ۵۰ درصد کاهش مییابد
وزیر ارتباطات در مورد تعرفهی اینترنت ۵G توضیح داد:
زمانیکه نسل پنجم برقرار شود، سرعت بالا میرود و میزان مصرف بهواسطهی آن افزایش پیدا میکند. در دنیا معمولا اینگونه است که به ازای ۱۰۰ درصد رشد ترافیک، قیمت ۵۰ درصد کاهش پیدا میکند. این فرمول در تمام دنیا اجرایی میشود و اصولا قیمت اینترنت همواره نزولی است اما کمک میکنند که ترافیک رشد کند و مصرف بالا برود. تأثیر اینترنتی که توسط شرکت زیرساخت برای اپراتورها تأمین میشود، صرفا ۵ درصد است و ۹۵ درصد تعرفهی مصرفی مردم به تصمیمات اپراتور برمیگردد.
وزیر ارتباطات با رد گرانی اینترنت به دلیل انحصار شرکت ارتباطات زیرساخت، میگوید:
این تصور غلطی است. تنها ۵ درصد از هزینهی اپراتورها برای بستههای اینترنتی به شرکت زیرساخت پرداخت میشود؛ اما اپراتورها هزینههای دیگری مانند هزینهی اجارهی فضا برای دکل، خرید تجهیزات، برق و نیروی انسانی دارند که مبلغ بالایی میشود.
آذری جهرمی در بخش دیگری از صحبتهای خود در مورد قیمت بالای گوشی و مودمهای بومی اذعان کرد به دلیل اینکه ایران تولیدکنندهی نیمههادی نیست و بیشتر قطعات را از خارج وارد میکند، واردات آن وابسته به ارز است و افزایش سرسامآور قیمت ارز در سالهای اخیر روی این موضوع مانند بخشهای دیگر زندگی مردم تأثیر گذاشته است. جهرمی اضافه کرد:
در نهایت کالاهای این حوزه هم مانند قیمت مودم و گوشی رشد کرده است. البته باید بگویم که تولید گوشی و مودم در اختیار وزارت ارتباطات نیست و جزئی از وظایف وزارت صمت است؛ ولی قیمت مودم و گوشی و قدرت مردم برای خرید آن ارتباط مستقیمی با توسعهی ارتباطات و فناوری اطلاعات در این بخش دارد. برای همین ما از این بخش حمایت میکنیم.
مقالهی مرتبط:
به گفتهی جهرمی، اقدامات وزارت ارتباطات در این زمینه، کاهش دادن تعرفهی واردات این کالاها و اختصاص خط اعتباری ۵۰۰ میلیارد تومانی به مردم برای خرید اقساطی این محصولات است. جهرمی خبر داد:
شرایط اجرای این تصمیم توسط کارگروهی که در این زمینه تشکیل شده در حال نهایی شدن است و امیدواریم تا پایان فروردینماه این شرایط و نحوهی بهرهمندی مردم از این وام را اعلام کنیم.
جهرمی گفت برخی بانکها به این طرح پیوستهاند و برخی منابع غیر دولتی هم از طریق بانک در این زمینه سرمایهگذاری شده است تا به خرید مودم و گوشی بومی کمک شود. به گفتهی جهرمی، زیرساختهای این امر در حال آماده شدن است.