وزیر ارتباطات از دلیل بیعلاقگی چین برای فعالیت پیام رسان وی چت در ایران خبر داد
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در کانال تلگرامی خود از جزئیات مربوط به ادامهدار شدن انسداد پیامرسان «ویچت» در ایران خبر داد. به گفته محمدجواد آذری جهرمی، امروز پرداختن به موضوع مهم حکمرانی سایبری، ضرورتی است که در صدر توجه بسیاری از کشورها قرار دارد. جهرمی اضافه کرد: «برای کمک به دستاندرکاران فعال در این عرصه، لازم دیدم برخی تجربیات و مشاهداتم را به اشتراک بگذارم تا در مسیر این کار خطیر در صورت ضرورت به آنها توجه شود.»
به گفته جهرمی، اواخر سال ۹۲ که مدتی از انسداد ویچت چینی در ایران توسط کارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه گذشته بود، گروهی برای مذاکره با این شرکت، راهی چین شدند. این گروه پس از ملاقات با مدیران تنسنت متوجه شدند چندمین گروه ایرانی هستند که با این شرکت تماس گرفته و خواهان مذاکره شدهاند. وزیر ارتباطات در ادامه به نقطهنظرات تنسنت برای فعالیت در ایران اشاره کرد:
۱) بخشی از تأمین سرمایه شرکت ما از طریق بازار سرمایه آمریکاست. ما باید بررسی کنیم آیا منع حقوقی برای همکاری داریم یا خیر.
۲) مطابق قوانین ایران، ما اجازه چه نوع فعالیتهای اقتصادی در سرزمین شما را خواهیم داشت؟ ما نیازمند مجموعه قوانین ایران هستیم تا آنها را بررسی کنیم.
۳) ما برای بازار ایران برنامهریزی نکرده بودیم. در برخی کشورها، کمپین تبلیغاتی برای توسعه بازارمان اجرا کردیم. در ایران بدون اراده رشد کردیم و انسداد ویچت هم تاکنون از کاربران ما در ایران نکاسته است. به نظر شما ما چرا برای کاربران ایرانی جذابیت داریم؟
به گفته آذری جهرمی، پس از مذاکرات و پیگیریهای یکماهه، ویچت چنین پاسخ داد:
ضمن احترام، به دلایلی از حضور در ایران معذوریم. امیدواریم در آینده امکان همکاری داشته باشیم.
مقالهی مرتبط:
با توجه به اینکه در ماه اخیر طرح «حمایت از حقوق کاربران و خدمات پایه کاربردی فضای مجازی» در دستور کار مجلس قرار دارد، به نظر میرسد روی صحبت وزیر ارتباطات نمایندگان مجلس باشند. در طرح مجلس برای ساماندهی پیامرسانها، نمایندگان خواستار قانونمند شدن فعالیت پلتفرمهای خارجی در کشور شدهاند؛ بدان معنی که این شرکتها باید طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران در کشورمان فعالیت کنند و حتی در این شرایط هم نمیتوانند خدمات مالی روی پلتفرم خود ارائه کنند.
این موضوع با توجه به تحریمها علیه ایران که حتی در صورت تحقق برجام بر جای خود باقی خواهند بود، از ابتدا انتقاد کارشناسان بسیاری را در حوزه فضای مجازی به دنبال داشت. برای مثال سازمان نظام صنفی رایانهای طی بیانیهای، برخی اشکالات طرح مجلس را یادآور شد و در یک مورد آن نوشت:
– در ماده نخست این طرح، مفهومی بهعنوان «خدمات پایه کاربردی» تعریف شده که طبق تعاریف این ماده تقریبا شامل همه خدماتی میشود که کاربرد اینترنت را برای کاربران معنادار میکند. طبق این طرح همه سرویسهای مهم از پیامرسان گرفته تا نقشه و از جویشگر گرفته تا میزبانی داده، اعم از داخلی و خارجی، باید مجوز فعالیت در ایران دریافت کنند (مفاد فصل سوم طرح) و متعهد به رعایت انبوهی از تکالیف و الزامات شوند (مفاد فصل پنجم طرح). سرویسدهندگانی که به این الزامات تن ندهند طبق ماده ۲۷ این طرح فیلتر و مسدود خواهند شد. بسیار بعید است شرکتهایی نظیر اینستاگرام، گوگل، لینکدین، واتساپ و بسیاری شرکتهای خارجی دیگر بپذیرند که در چارچوب این قانون عمل کنند؛ یعنی مثلاً به ماده ۲۵ طرح که باید در کمتر از ۱۲ ساعت مصوبات کمیته فیلترینگ را اجرا کنند گردن نهند…
در طرح مجلس آمده است که پیامرسانهای خارجی در صورت رعایت نکردن قوانین مربوط به فعالیت «خدمات پایه کاربردی فضای مجازی»، نهتنها فیلتر میشوند، بلکه افرادی که در اجرای سیاستها و مقررات این طرح کوتاهی کردند، مجازات میشوند.
بررسی طرح مجلس به پایان تعطیلات مجلس موکول شده و ظاهرا قرار است در کمیسیون مشترک و پشت درهای بسته انجام گیرد.