آغاز طرح رجیستری تبلت‌ها از دوم مرداد

آغاز طرح رجیستری تبلت‌ها از دوم مرداد

نمایندگان مجلس شورای اسلامی ۶ اسفند ۱۳۹۹ در جریان بررسی بخش درآمدی لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ تصویب کردند همه تبلت‌ها و ساعت‌های هوشمند بارکدخوان و مبدل ارتباطات ثابت به سیار (وارداتی و تولید داخل) باید در سامانه هوشمند مدیریت تجهیزات سامانه‌ای (همتا) ثبت شوند. درنهایت، رجیستری ساعت‌های هوشمند سیم‌کارت‌خور از ۱۲ تیر و دستگاه‌های دیگر ازجمله PDA و بارکد اسکنر و مبدل تلفن ثابت به سیار از ۱۹ تیر آغاز شد. حال مدیرکل حفاظت از حقوق مصرف‌کننده سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از آغاز طرح رجیستری برای تبلت‌ها خبر داده است.

به‌گزارش روابط‌‌عمومی رگولاتوری، پیمان قره‌داغی تصریح کرد:

تبلت برند لنوو از دوم مرداد و سایر برندهای تبلت از نهم مرداد مشمول طرح رجیستری می‌شوند… آن دسته از تجهیزات سیم‌کارت‌خور که تا قبل از اجرای طرح رجیستری فعال بوده‌اند، مشمول این طرح نمی‌شوند؛ اما تجهیزاتی که پس از تاریخ مشخص‌شده فعال شوند، مشمول رجیستری می‌شوند.

طرح احراز اصالت تجهیزات سیم‌کارت‌خور یا طرح رجیستری از سال ۱۳۹۶ روی گوشی‌های تلفن‌همراه آغاز شد. طبق اعلام ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، با اجرای طرح رجیستری گوشی‌های تلفن‌همراه از سال ۱۳۹۶، سهم ۹۰ درصدی قاچاق تلفن‌همراه به کشور به سهم ۹۰ تا ۹۵ درصدی واردات رسمی و درنتیجه، کاهش ۶٫۳ میلیارد دلاری قاچاق تبدیل شد. این سازمان افزود اجرای طرح رجیستری موبایل نزدیک به ۱۰ هزار میلیارد تومان از محل حقوق ورودی و مالیات بر ارزش افزوده و مالیات برای دولت درآمد داشت.

طبق اعلام انجمن واردکنندگان موبایل، تبلت و لوازم جانبی، میانگین مصرف تبلت در کشور ماهانه ۲۰۰ هزار و سالانه حداکثر ۲٫۵ میلیون دستگاه است. پیش‌از‌این، سخن‌گوی انجمن واردکنندگان موبایل و تبلت درباره تأثیر اجرای این طرح بر قیمت تبلت در بازار به خبرنگار زومیت گفته بود:

آغاز طرح رجیستری تبلت‌ها قطعا معادلات را در بازار تغییر می‌دهد و در هفته‌های اول، شاهد واردآمدن شوک به بازار خواهیم بود. البته این شوک چندان روی قیمت‌ها تأثیر نخواهد گذاشت و درنهایت، همه‌چیز به روال عادی خود بازمی‌گردد؛ چرا‌که طرح رجیستری اکنون به بلوغ رسیده و دیگر مانند قبل به مشکلات آن نخواهیم خورد.

مقاله‌های مرتبط:

به‌گفته محمدرضا عالیان، مشکلی که با رجیستری موبایل پیش آمد، تازگی طرح و پیش‌بینی‌نشدن باگ‌های متعدد آن بود؛ درنتیجه، آزمون و خطاهای بسیاری انجام شد که نمونه آن را درباره سردرگمی در واردات مسافری گوشی دیدیم. بااین‌حال، درنهایت عمده مشکلات طرح در دو سال اخیر حل شد و به‌نظر می‌رسد در آغاز این طرح برای تبلت چند قدم جلوتر از زمان آغاز رجیستری موبایل باشیم و به‌سادگی آن را پیش ببریم.

عالیان می‌گوید اگر قانون «سقف و سابقه» برای شرکت‌های واردکننده تبلت اجرایی نشود (قانونی که در ابتدا برای واردکنندگان موبایل نیز اعمال نشد)، شاهد اتفاقات خوبی در بازار تبلت کشور خواهیم بود و حتی انتظار کاهش قیمت‌ها درمقایسه‌با زمان واردات قاچاق می‌رود. با‌توجه‌به اینکه واردات تبلت به کشور تاکنون غیرقانونی انجام می‌شد، به‌نظر می‌رسد قانون سقف و سابقه به‌منظور حمایت از واردات قانونی و واردکنندگان آن و نیز به‌دلیل نیاز روزافزون بازار به تبلت برای دریافت آموزش غیرحضوری حذف شود. البته قوانین درباره واردات تبلت هنوز چندان روشن و مشخص نیست.

عالیان به خبرنگار زومیت گفت مشخص نیست مدل تعرفه‌ای واردات تبلت دقیقا چگونه باشد؛ اما به‌نظر می‌رسد باید مانند موبایل با آن رفتار شود. عالیان درباره اینکه عوارض گمرکی واردات گوشی با قیمت بیش از ۶۰۰ دلار تغییر کرده است یا خیر، اعلام کرد به‌نظر نمی‌رسد این موضوع برای تبلت اعمال شود. البته او اشاره کرد تبلت با قیمت بیش از ۶۰۰ دلار در بازار ایران کاربری چندانی ندارد و اکثر مردم خواستار خرید تبلت‌های ارزان به‌منظور دریافت آموزش‌های غیرحضوری پس از شیوع کرونا هستند. عالیان بیان کرد رجیسترشدن تبلت‌ها کمک می‌کند سخت‌گیری‌های فنی زیادی در واردات و عرضه تبلت به بازار را شاهد باشیم؛ سخت‌گیری‌هایی که درمقایسه‌با موبایل شامل موارد گسترده‌تری می‌شود.