معاون کل وزارت بهداشت: حمل‌ونقل عمومی عامل عمده انتقال کرونا است

معاون کل وزارت بهداشت: حمل‌ونقل عمومی عامل عمده انتقال کرونا است

طرح فاصله‌گذاری اجتماعی هوشمند از دیروز، شنبه، درحالی آغاز شده که به‌گفته‌ی وزیر بهداشت، طرح ترافیک تا اطلاع ثانوی برداشته شده تا مردم وسایل نقلیه شخصی را به‌جای وسایل حمل‌ونقل عمومی برای رفت‌وآمد خود برگزینند. سعید نمکی اعتقاد دارد که این امر موجب می‌شود تا مردم ترغیب به استفاده از وسایل نقلیه شخصی شوند.

نمکی در این مورد اضافه کرد:‌

طرح ترافیک را نه امروز و نه فردا نداریم و چیزی به‌نام طرح نداریم و وسایل شخصی می‌توانند تردد کنند و اگر ترافیکی دیدیم در آن تجدیدنظر می‌کنیم.

به‌گفته‌ی ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت نیز حمل‌و‌نقل عمومی عامل ۲۶/۵ درصد انتقال کرونا در کشور بوده است. حریرچی می‌گوید پس از حمل‌و‌نقل عمومی، مدارس با ۱۱/۵ و دانشگاه‌ها تا ۷ درصد در انتقال کرونا نقش دارند.

معاون کل وزارت بهداشت می‌گوید حمل‌و‌نقل عمومی به دلیل اینکه مردم از آن‌ برای ترددها استفاده می‌کنند می‌تواند خطرناک باشد؛ اما با کمک عوامل شهرداری، فاصله‌گذاری‌هایی در مترو و تاکسی و اتوبوس پیش‌بینی شده که تدبیر خوبی است ولی کارساز بودن آن‌ها باید بیشتر بررسی شود. به گزارش فارس، حریرچی می‌گوید:

مبنای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی هوشمند هم ملاحظات اقتصادی و هم ملاحظات بیماری و مبتلایان است. در بازگشایی‌ها معیار اولیه بهداشتی و درمانی است و بعد درآمد مردم است. یکی از خصوصیات این طرح، ارزیابی مکرر است و به میزان بازگشایی، نتیجه‌ها دیده می‌شود و مراحل طرح اجرایی می‌شود.

حریرچی می‌گوید بازگشایی مشاغل در دو صورت بررسی می‌شود؛ یک اینکه این بازگشایی تا چه میزان برای ویروس کرونا تأثیر دارد و دوم اینکه از نظر حمل‌و‌نقل و تأثیری که فعالیت مجدد مشاغل بر حمل‌و‌نقل دارد، چگونه است.

معاون کل وزارت بهداشت با اشاره به اینکه ترافیک و تردد شهری تهران برخلاف ترددهایی که روزهای قبل زیاد شده و عکس‌هایی که منتشر شده، ۶۰ الی ۷۰ درصد کاهش داشته است، می‌گوید دولت نمی‌تواند تنها افرادی که حقوق ثابت یا پس‌انداز دارند را در نظر بگیرد و باید اقتصاد و بهداشت و درمان را باهم در نظر گرفت و تا زمانی‌که دارو و واکسن بیماری کووید ۱۹ کشف و در اختیار دسترسی مردم قرار بگیرد، این ویروس در کشورها ماندگار است و اثرات قابل توجهی بر اجتماع و اقتصاد برجای خواهد گذاشت.

بنابراین، به‌گفته‌ی وی، تا زمانی‌که ۶۰ تا ۷۰ درصد جامعه در برابر بیماری جدید ایمنی پیدا کنند، بیماری به شرایط ایندمیک تبدیل خواهد شد اما مهم این است که در مرحله‌ی نخست، اپیدمی اول را مثل سایر کشورها کنترل کنیم زیرا ویروس کرونا حذف‌شدنی و کاملا نابودشدنی نیست و باید به زندگی مسالمت‌آمیز با آن عادت کنیم. وی افزود:

تا ۱۸ ماه پس از شروع بیماری نمی‌توان افق روشنی برای تهیه‌ی دارو و واکسن برای آن دید. بهترین داروها برای درمان ویروس کرونای جدید ۵۰ درصد تأثیر دارد و هنوز داروی بیماری کشف نشده و داروهای عنوان‌شده نیز نهایتاً می‌توانند یک روز از طول مدت بستری را کاهش دهند.

حریرچی می‌گوید چون علم ما در مورد ویروس کرونای جهانی بسیار کم است، باید چند هدف را در این زمینه تعقیب کنیم؛ بیماری‌زایی و مرگ و میر ویروس باید کاهش پیدا کند، بیماری‌زایی باید در حدی باشد که سیستم بهداشت و درمان کشور از لحاظ نیرو و تخت پاسخ‌گو باشد و تحلیل نرود. همچنین اثر اقتصادی و اجتماعی شیوع ویروس باید به حداقل برسد. با این اوصاف و با تدابیر اندیشیده‌شده در کشور، به‌گفته‌ی حریرچی، انتظار می‌رود که تا پاییز با این بیماری درگیر خواهیم بود و احتیاط‌ها نیز در ماه آینده بیشتر خواهد شد.

به‌گفته‌ی حریرچی در بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها عجله‌ای نیست و اولویت با تولید و کسب‌و‌کار است. او می‌گوید ما اقداماتی را که از شنبه در مرحله‌ی دوم اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی، با بازگشایی کسب و کارها آغاز می‌شود، می‌سنجیم تا دریابیم که منحنی ابتلا کجا است. از حدود ۵ تا ۱۰ روز پس از آن می‌توان میزان اطلاعات را اندازه گرفت و از حدود ۲ هفته تا ۲۰ روز بعد، موارد بستری در بیمارستان افزایش پیدا می‌کند؛ از یک ماه بعد نیز نسبت به مداخلات انجام‌گرفته، موارد مرگ و میر افزایش پیدا می‌کند.

ما الان در فاز بهره‌برداری از اتفاقاتی هستیم که درخصوص تعطیلی مدارس در اسفند و نوروز انجام شده است. فعلا زود است که برای مدارس و دانشگاه‌ها اظهارنظر کنیم.

مقاله‌های مرتبط:

اما موضوع بازگشایی مدارس و دانشگاه‌ها در افزایش تعداد مبتلایان به کرونا اهمیت بالایی دارد چراکه به‌گفته‌ی معاون کل وزارت بهداشت، خطرناک‌ترین افراد برای انتقال بیماری،‌ افراد جوان کم‌علامت یا بی‌علامت هستند. وی می‌گوید کسی که بیماری شدید دارد و بستری می‌شود، به خودی خود ایزوله است و توان حرکت ندارد تا دیگری را مبتلا کند اما کسی که فکر می‌کند مبتلا نیست، در سطح جامعه می‌چرخد و دیگران را مبتلا می‌کند. در طرح فاصله‌گذاری هوشمند بنا بر این است که این دسته افراد شناسایی، بررسی، معاینه و در صورت ابتلا ایزوله شوند. همچنین افرادی که با مبتلایان در تماس بوده‌اند شناسایی و تست شوند و اگر مبتلا باشند در قرنطینه قرار بگیرند.

حریرچی می‌گوید در همین زمینه اکنون فرصت‌های خوبی فراهم شده تا طرح درمان در منزل به اجرا درآید؛ این روش‌ها هزینه‌های کل را کاهش می‌دهد و در وقت هم صرفه‌جویی می‌شود؛ بنابراین دولت به‌دنبال فراگیرتر شدن این طرح است.

باتوجه به اینکه شهر و استان تهران نسبت به دیگر شهرها و استان‌ها در کشور از حساسیت بالاتری در بازگشایی مشاغل برخوردار است و تردد بسیار بیشتری در آن صورت می‌گیرد، مقرر شده تا کسب‌وکارهای کم‌ریسک در تهران از ۳۰ فروردین آغاز به کار کنند. در این شرایط، علیرضا زالی، فرمانده ستاد عملیات ستاد مقابله با کرونا در تهران، از تردد غیرمتعارف در سطح شهر در ابتدای هفته ابراز نگرانی می‌کند. او می‌گوید نتیجه‌ی این ترددها را باتوجه به دوران نهفتگی بیماری کووید ۱۹، ظرف دو هفته‌ی آینده خواهیم دید.

زالی تأکید دارد که بروز اپیدمی بدین معنی است که تمام شهر و تمامی سطوح را آلوده فرض کنیم. وی بر این باور است که بزرگ‌ترین مشکل درمورد ویروس کرونای جدید، سطح بالای آلودگی و ثبات غیرمعمول آن است. به همین جهت کشف زودرس افراد مبتلا، اهمیت بالایی پیدا می‌کند تا سرچشمه‌ی انتقال نیز به‌سرعت شناخته شود. 

زالی می‌گوید تاکنون ۴ میلیون شهروند تهرانی به سامانه سیب و ۴۰۳۰ خوداظهاری کرده‌اند؛ اما قدم دوم باید ردیابی مخاطب در مواقع اثبات مشکوک یا مبتلا بودن فرد باشد. فرمانده ستاد مقابله با بیماری کرونا در کلان‌شهر تهران می‌گوید در همین راستا مقرر شده است با مشارکت وزارت ارتباطات و استفاده از ظرفیت گوشی‌های هوشمند، کریدورهای ارتباطی و ترددی بیماران ترخیص‌شده ردیابی شود. وی افزود:

این دو راهبرد باید عنوان محور در نظر گرفته شود، داده‌ها واحد و پیوسته باشد و امکان به‌اشتراک گذاشتن آن هم فراهم باشد. اگر راهبردها تلفیق شوند، به نقشه‌ای واحد دست می‌یابیم، از طرفی الگوهای آلودگی و مناطق آلوده مشخص و امکان انجام برخی مداخلات محله‌ای فراهم می‌شود؛ در این صورت می‌توان برخی مداخلات شهرداری را جهت‌دهی کرد.

به‌گفته‌ی زالی، نتایج پژوهشی که توسط دانشگاه علوم پزشکی ایران با همکاری وزارت ارتباطات در جمعیت آماری هزار و ۲۰۰ نفر صورت گرفت، نشان داد که ۵۲ درصد افراد بعد از مرخص‌شدن از بیمارستان، خود را قرنطینه نکردند و حتی از شعاع ۲ کیلومتری محل سکونت خود نیز خارج شدند. وی موضوع پوشش‌دهی نقاط کور استان تهران از لحاظ داده‌ای را بااهمیت می‌داند و می‌گوید ردیابی پس از غربالگری کار بسیار سختی است و بارکد کردن افراد بهترین مدل برای این اقدام است.

زالی اشاره می‌کند که نحوه‌ی انتقال ویروس کرونا در ووهان چین نیز بدین‌گونه بود که در روزهای ابتدایی، پدیده‌ی انتقال بیماری در بیمارستان رخ داد، اما ظرف دو هفته‌ی بعد، ۹۰ تا ۹۵ درصد انتقال‌ها در گروه‌های درون خانواده‌ای اتفاق افتاد که این نکته بسیار اهمیت دارد؛ بنابراین تشخیص زودرس می‌تواند بسیار کمک کننده باشد و دولت الکترونیک باید در بستر سامانه‌های پویا، انعطاف‌پذیر و دارای ظرافت محرمانگی شکل بگیرد.

فرمانده ستاد مقابله با بیماری کرونا در کلان‌شهر تهران می‌گوید گذشته از عامل اقتصادی در پوشش حمایتی و مداخلات اصلاحی، عامل ابتلا نیز اهمیت بسیار پررنگی دارد؛ بدین معنا که خانواده‌ای که عضوی از آن به بیماری کرونا مبتلا شده است نیز باید تحت پوشش قرار بگیرد. بر همین اساس، به باور زالی، باید اصلاحات فرهنگی در زمینه‌ی خرید اینترنتی صورت بگیرد. او می‌گوید:

طبق نظرسنجی‌های صورت‌گرفته طی دو هفته اخیر، ۷۸/۴ درصد مردم به‌علت تأمین مایحتاج روزانه از منزل خارج شدند. به همین علت در برخی موارد باید پاداش ها و مشوق‌هایی با حمایت دولت برای ترویج این فرهنگ در نظر گرفته شود.

مقاله‌های مرتبط:

زالی همچنین ظرفیت دورکاری در ادارات را اندک می‌داند و می‌گوید اگر وضعیت مناسب بود به این اندازه با چالش مواجه نبودیم.

مسئله‌ی رفت‌وآمد افراد برای مراجعه به سرکار نیز معضلی است که با اجرای طرح فاصله‌گذاری اجتماعی هوشمند و آغاز به فعالیت ۷۵ درصد اصناف کشور با آن مواجه شده‌ایم.

به‌گفته‌ی رئیس‌جمهور روحانی در جلسه‌ی امروز ستاد مقابله با کرونا، تعداد وسایل نقلیه عمومی برای جابه‌جایی افراد کم است. در همین مورد وی توصیه می‌کند که مردم فعلا از وسیله‌ی نقلیه شخصی خود یا تاکسی استفاده کنند. روحانی گفت:

به دلیل اینکه اتوبوس‌های ما کم است در وهله‌ی اول وزارت کشور بیاید از بین اتوبوس‌های بین شهری استفاده کند. در مرحله‌ی دوم این اتوبوس‌ها خریداری شود. برای تهران حدود ۵۰۰ اتوبوس و در استان‌های دیگر مجموعا ۱۵۰۰ دستگاه اتوبوس نیاز داریم. اگر بتوانیم اتوبوس‌های تولید داخل یا خارج را ظرف ماه اردیبهشت به خدمت بگیریم، در این زمینه به‌ویژه در پرداخت قسط اول به آن‌ها کمک می‌کنیم.

روحانی درمورد اهمیت افزایش ظرفیت آزمایشگاهی گفت اگر فردی مبتلا به کرونا بود وزارت بهداشت باید نزدیکانی که با او در ارتباط بوده‌اند را شناسایی کند. وی تصریح کرد:

در روزهای گذشته در این خصوص نمونه آماری که مربوط به استان زنجان بود را دیدیم، که در آن نمونه مورد بررسی ۱۸ نفر مبتلا به کرونا و افرادی که با آن‌ها در ارتباط بودند بررسی شدند و مشخص شد که ۲۱ درصد افرادی که با این ۱۸ نفر مبتلا با کرونا در ارتباط بودند، خودشان به این ویروس مبتلا شدند که این توانمندی برای بررسی افراد در ارتباط با افراد کرونایی برای ما اهمیت دارد.

معاون کل وزارت بهداشت نیز درمورد استفاده از وسایل حمل‌ونقل عمومی در اولین روز از اجرای فاصله‌گذاری هوشمند می‌گوید که افزایش ۲۰ تا ۳۰ درصدی مسافران مترو و اتوبوس‌ها و تاکسی‌ها را شاهد بودیم اما درمجموع، ارزیابی ما از این موضوع خوب و رضایت‌بخش است.

باتوجه به اینکه استفاده از وسایل حمل‌و‌نقل شخصی یا پرداخت هزینه تاکسی برای تمام افراد مشغول به کار و کارمندان مقدور نیست و این درحالی است که فاصله‌گذاری هوشمند هنوز در تهران به اجرا گذاشته نشده است، باید دید که آیا تسهیلات دیگری نیز برای تردد افراد در نظر گرفته می‌شود یا خیر.

عباس آقازاده مسرور، رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی، اعتقاد دارد که روش فاصله‌گذاری هوشمند به ترتیبی که مشاهده می‌کنیم، در کنترل اپیدمی کرونا در ایران محکوم به شکست است و آمار مرگ و میر و شمار مبتلایان به کرونا در کشور نیز نزولی نبوده و همچنان نگران‌کننده است. وی می‌گوید:

در نیمه اول فروردین شاهد کاهش آمار مراجعات، تعداد بیماران بستری و نیز کاهش آمار مرگ و میر نسبت به اسفند ۹۸ بودیم؛ اما با این سیاست جدید، بیشترین احتمال بازگشت به قبل و افزایش آمارها یا پیک جدید در شیوع بیماری کووید ۱۹ را در آینده نزدیک خواهیم داشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، آقازاده می‌گوید درنتیجه‌ی این تصمیم غلط، بازهم مجبور خواهیم شد به فاصله‌گذاری اجتماعی و قرنطینه بازگردیم ولی ترس عمومی بر آن است که دیگر برای اجرای آن دیر شده و زمان را از دست داده باشیم. رئیس مجمع عمومی سازمان نظام پزشکی می‌گوید در دوگانه «معیشت» و «سلامت»، نباید دولت و کلیت جمهوری اسلامی ایران به نحوی بخواهد مسئله‌ی معیشت را حل کند که امر مهم سلامت جداً به خطر بیفتد.